piątek, 3 czerwca 2016

NIEDOBORY BIAŁKA U WEGAN

Jedząc produkty roślinne nie można nabawić się niedoborów białka. Jest ono wszędzie- gdzieś więcej, a gdzieś mniej. Jeśli dostarczana jest odpowiednia ilość kalorii, a jadłospis jest w miarę zróżnicowany, to nie trzeba w ogóle martwić się o białko.


KWASHIORKOR 

Czy widzieliście kiedyś kogoś chorego na kwashiorkor (chorobę spowodowaną głównie niedoborem aminokwasów)? Na pewno nie. Pojawia się on w wyniku niedożywienia i głodowania. W cywilizowanym kraju niemożliwym jest nabawić się tak dużych niedoborów, by wyglądać tak:



ROŚLINNE ŹRÓDŁA BIAŁKA

Od dziecka wmawia się nam, że tylko produkty odzwierzęce to najlepsze i najzdrowsze źródło białka. Na szczęście to kolejny mit, bo są rośliny, które zawierają dużo białka, a przy okazji są zdrowsze niż mięso, mleko czy jaja.
Wartość odżywcza białka zwierzęcego zawartego w jajku wynosi - 100%, w mleku - 72%, w mięsach 65-70%, w serach 58%.
Wartość odżywcza białka roślinnego zawartego w amarantusie wynosi 75%, w komosie ryżowej 70%, w soi 68%, w orzechach i nasionach 55-60%, w zbożach, pełnoziarnistych kaszach i płatkach, ryżu i kukurydzy 37-44%, w mące pszennej 28%.
Mieszanie ze sobą roślin strączkowych i zbóż da nam potrawy, w których zawartość białka będzie wyższa niż w mięsie.

1. GROSZEK ZIELONY ŚWIEŻY

5-6,5 g białka/100 g

2. QUINOA (KOMOSA RYŻOWA)

Zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne.
4-8 g białka/100g

3. ORZECHY I NASIONA

15-30 g białka/100 g

4. TOFU

8-12 g białka/100 g

5. SOJA

34 g białka/100 g suchych nasion

6. FASOLA

5-10 g białka/100 g 

7. CIECIERZYCA

15-20 g białka/ 100 g 


8. SOCZEWICA

9-20 g białka/100 g 


9. PŁATKI OWSIANE

10-15 g białka/100 g suchych płatków


10. SIEMIĘ LNIANE

15-20 g białka/100 g 


ILE BIAŁKA TAK NAPRAWDĘ POTRZEBUJEMY?


Potrzebujemy 0.8-1 g na kilogram masy ciała. Wynika z tego, że osoba ważąca ok. 60 kg potrzebuje ok. 48 g białka. Zwiększona ilość białka zwierzęcego w diecie prowadzi do wielu chorób. Według badań, Polacy jedzą go o wiele za dużo.


NA ROŚLINACH TEŻ DA SIĘ UPRAWIAĆ SPORT I BUDOWAĆ MIĘŚNIE


Osoby takie jak:
  • Venus Williams


  • Rich Roll (trithlonista)


  • Morgan Mitchell (sprinterka)



  • Patrik Baboumian


udowadniają, że weganie to nie ludzie, którzy są wątli jak gałązka. Pokazują, że na weganizmie można osiągać dobre wyniki, być silnym, budować mięśnie, mieć ogromne pokłady energii. Ci sportowcy to ostatni gwóźdź do trumny argumentu ''Rośliny nie dostarczają białka, a osoby na diecie roślinnej mają niedobory aminokwasów''. 


Wniosek z tej notki jest prosty: Niedobory białka u wegan to mit. Czekam na dzień, w którym przestaniemy słyszeć legendarne pytanie: Skąd bierzesz białko? Ale  jedyne, co nam na razie pozostało, to uświadamianie ludzi, że świat roślinnych produktów to świat bogaty w każdy składnik odżywczy, a świadoma i mądrze prowadzona dieta wcale nie prowadzi do niedoborów. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie sugestie czy pytania mile widziane. xoxo