KWASHIORKOR
Czy widzieliście kiedyś kogoś chorego na kwashiorkor (chorobę spowodowaną głównie niedoborem aminokwasów)? Na pewno nie. Pojawia się on w wyniku niedożywienia i głodowania. W cywilizowanym kraju niemożliwym jest nabawić się tak dużych niedoborów, by wyglądać tak:ROŚLINNE ŹRÓDŁA BIAŁKA
Od dziecka wmawia się nam, że tylko produkty odzwierzęce to najlepsze i najzdrowsze źródło białka. Na szczęście to kolejny mit, bo są rośliny, które zawierają dużo białka, a przy okazji są zdrowsze niż mięso, mleko czy jaja.
Wartość odżywcza białka zwierzęcego zawartego w jajku wynosi - 100%, w mleku - 72%, w mięsach 65-70%, w serach 58%.
Wartość odżywcza białka roślinnego zawartego w amarantusie wynosi 75%, w komosie ryżowej 70%, w soi 68%, w orzechach i nasionach 55-60%, w zbożach, pełnoziarnistych kaszach i płatkach, ryżu i kukurydzy 37-44%, w mące pszennej 28%.
Mieszanie ze sobą roślin strączkowych i zbóż da nam potrawy, w których zawartość białka będzie wyższa niż w mięsie.
1. GROSZEK ZIELONY ŚWIEŻY
5-6,5 g białka/100 g
2. QUINOA (KOMOSA RYŻOWA)
Zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne.
4-8 g białka/100g
3. ORZECHY I NASIONA
15-30 g białka/100 g
4. TOFU
8-12 g białka/100 g
5. SOJA
34 g białka/100 g suchych nasion
6. FASOLA
5-10 g białka/100 g
7. CIECIERZYCA
15-20 g białka/ 100 g
8. SOCZEWICA
9-20 g białka/100 g
9. PŁATKI OWSIANE
10-15 g białka/100 g suchych płatków
10. SIEMIĘ LNIANE
15-20 g białka/100 g
ILE BIAŁKA TAK NAPRAWDĘ POTRZEBUJEMY?
Potrzebujemy 0.8-1 g na kilogram masy ciała. Wynika z tego, że osoba ważąca ok. 60 kg potrzebuje ok. 48 g białka. Zwiększona ilość białka zwierzęcego w diecie prowadzi do wielu chorób. Według badań, Polacy jedzą go o wiele za dużo.
NA ROŚLINACH TEŻ DA SIĘ UPRAWIAĆ SPORT I BUDOWAĆ MIĘŚNIE
Osoby takie jak:
- Venus Williams
- Rich Roll (trithlonista)
- Morgan Mitchell (sprinterka)
- Patrik Baboumian
udowadniają, że weganie to nie ludzie, którzy są wątli jak gałązka. Pokazują, że na weganizmie można osiągać dobre wyniki, być silnym, budować mięśnie, mieć ogromne pokłady energii. Ci sportowcy to ostatni gwóźdź do trumny argumentu ''Rośliny nie dostarczają białka, a osoby na diecie roślinnej mają niedobory aminokwasów''.
Wniosek z tej notki jest prosty: Niedobory białka u wegan to mit. Czekam na dzień, w którym przestaniemy słyszeć legendarne pytanie: Skąd bierzesz białko? Ale jedyne, co nam na razie pozostało, to uświadamianie ludzi, że świat roślinnych produktów to świat bogaty w każdy składnik odżywczy, a świadoma i mądrze prowadzona dieta wcale nie prowadzi do niedoborów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszelkie sugestie czy pytania mile widziane. xoxo